Fact checking

Washington Post Onlangs kwam een bericht langs dat de Washington Post zijn “hoax-debunking column” had beëindigd, omdat hun lezers veel liever wel in allerlei onzinberichten wilden blijven geloven. Hoewel aan die “geloofzuchtigheid” ook een financiële kant bleek te zitten, geeft dat toch wel te denken. Gelukkig lijkt het in Nederland zo ver nog niet te zijn. In de media hier speelt factchecking nog in toenemende mate een rol.
In journalistiekopleidingen wordt daar dan ook meer en meer aandacht aan besteed. Peter Burger is specialist op dit terrein bij de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden. Hij zal op 3 maart ook ons over dit onderwerp bijpraten.
Ook in het programma van Jeroen Pauw werd onlangs nog aandacht besteed aan factchecking. Peter Burger mocht daar 18 november aanschuiven om onjuiste berichten naar aanleiding van de aanslagen in Parijs te ontzenuwen.
Peter Burger bij Jeroen Pauw (na 42.20 minuten)
Peter is ook auteur van een aantal boeken over broodjeaapverhalen: De Wraak van de Kangoeroe (1992), De Gebraden Baby (1995) en De Jacht op de Veluwepoema (2006).
veluwepoemaOp zijn weblog “De gestolen grootmoeder” (vernoemd naar één van die verhalen) besteedt hij daar nu nog altijd aandacht aan.
Op 3 maart zal hij een lezing over factchecking geven. Daarnaast verzorgt hij ‘s middags een workshop waarin de deelnemers zelf zoektechnieken leren gebruiken om feiten te checken en broodjeaapverhalen te ontzenuwen. Ook voor informatieprofessionals is er ongetwijfeld nog veel te leren van de daarbij gebruikte aanpak en technieken.

PS: Toevallig kwam in dezelfde uitzending van Jeroen Pauw, waarin Peter Burger optrad, ook onze keynote spreker Pieter Cobelens uitgebreid aan het woord.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.