Deelnemers hebben gesproken


Sneller dan ooit is er gereageerd op ons verzoek de evaluatie van de VOGIN-IP-lezing in te vullen. In iets meer dan een week waren al meer dan 90 reacties binnengekomen. En kennelijk was iedereen ook zeer geïnspireerd, want op de open vragen hadden we nooit eerder zo veel en zulke uitgebreide reacties binnengekregen. Dat had als resultaat dat er uiteindelijk een rapport van 24 bladzijden ligt; een heleboel huiswerk voor het VOGIN-IP-team dat zorgvuldig moet analyseren wat volgend jaar beter kan en moet. Automatisch door het Google formulier gegenereerde grafische weergaven, zoals de rondjes hierboven, vormen nog maar een heel klein deel van die 24 bladzijden.

In de rondjes hierboven zie je antwoorden op drie van onze vragen. De derde vraag hadden we dit jaar toegevoegd, omdat we merkten dat lang niet alle deelnemers hun deelnamecertificaat meenemen. De uitkomst daarvan maakt in elk geval dat we ons nader zullen beraden of we nog met die certificaten door moeten gaan.

De cijfers die jullie voor de catering gaven – met een gemiddelde ruim boven de 8 – stemmen ons in eerste instantie redelijk tevreden. Maar als we naar de open opmerkingen bij deze vraag kijken, zien we ook wel heel uiteenlopende en soms tegengestelde meningen. Een kleine selectie:

Prima koffie en theevoorziening, goede lunch en borrel na afloop.
Thee en koffie was niet voldoende.
Ruim voldoende keuze en goede kwaliteit.
In koffiepauze waren de koeken op. Koffie was heel erg slap.
Was prima in orde.
Ook de muffin bij de thee was op toen ik arriveerde.
Was heerlijk en zag er mooi uit.
Alles was op toen we naar boven kwamen.
De lunch was overigens (zoals ieder jaar) uitstekend.
Was het in voorgaande jaren beter?
Heel goed en gevarieerd.
 

Heel uiteenlopend zijn ook de meningen over de ruimte in de OBA waar we het congres organiseren. Sommigen zijn louter positief, anderen ventileren bezwaren tegen de beperkte (en gehorige) ruimte buiten de theaterzaal. Jammer genoeg hebben we op dat laatste natuurlijk geen invloed, tenzij we uitwijken naar een andere zaalruimte, waar dan op andere punten misschien weer allerlei bezwaren aan kleven.

Interessanter zijn natuurlijk de oordelen die jullie over lezingen en workshops gaven. Ook dit jaar vergelijken we weer wat cijfers met die van voorgaande jaren.

De keynote van Elisabeth Bik scoorde met een gemiddelde van 8,57 maar 0,1 lager dan de hoogste ooit (de keynote van Frédérik Ruys over datavisualisatie in 2019). En het gemiddelde van beide keynotes werd ook alleen maar overtroffen door de gemiddelden van 2019 en 2017.
Het gemiddelde van de overige lezingen werd niet door andere jaren overtroffen; met 7,9 was het vrijwel gelijk aan de gemiddelden van de afgelopen twee jaar.
Het hoogst scoorde dit jaar de lezing van Miet Claes; alleen vorig jaar was er een lezing die nog wat hoger scoorde. Dat was toen overigens ook al van een Belgische spreker – Brecht Castel!

Tot slot natuurlijk ook nog iets over de workshops. Met een gemiddeld cijfer van 9,1 sprong de workshop over geolocatie van Bellingcat-docent Annique Mossou er dit jaar duidelijk uit. De enige keer dat een workshop al eens hoger gewaardeerd werd – vorig jaar – telt niet serieus mee, want dat cijfer was gebaseerd op de respons van maar twee (!) deelnemers, terwijl het cijfer van Annique een gemiddelde van twaalf respondenten was. Het is wel aardig om dit summiere overzicht nog even te besluiten met een paar van de (louter enthousiaste) opmerkingen die deelnemers over deze workshop maakten.

Geweldige docent, leuke en leerzame oefeningen.
Goed ingeperkt op één onderwerp (geolocatie) zodat dit goed uitgewerkt kon worden.
Leuke praktijkvoorbeelden om uit te proberen. De tijd vloog voorbij.
Zou dit wel als een langere workshop willen volgen
Top presentatie, lekker interactief, veel geleerd!!
Inspirerend om iemand van Bellingcat ‘in het echt’ te mogen meemaken
 

Hopelijk inspireren deze uitspraken nieuwe deelnemers om volgend jaar ook een workshop te komen volgen. Want bij de andere workshop waren nog wel meer toppers, waarvan er vijf maar net onder de 9 scoorden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.