In een eerdere post haalden we een bericht uit de Washington Post aan, dat ze ophielden met het factchecken van hoaxes, omdat lezers veel liever in die onzinverhalen bleven geloven. Toch is dat maar één kant van de zaak. Want gisteren verscheen juist een berichtje dat wereldwijd steeds méér feiten gecontroleerd worden.

Countries with at least one fact-checking initiative are highlighted in green (Data from DRL database) Poynter
Met daarbij dit mooie kaartje met alle landen waar factcheck initiatieven worden genomen. Vooral met verkiezingen op komst is het in de VS populair om uitspraken van presidentskandidaten op hun waarheidsgehalte te controleren. En dat is inderdaad nog wel iets anders dan het debunken van een internet hoax.
In het zojuist aangehaalde bericht van Sebastiaan van der Lubben van gisteren, werd ook gemeld dat in een wereldwijde inventarisatie door Duke University maar twee Nederlandse initiatieven werden genoemd en dat “Nieuwscheckers” van de Universiteit Leiden daarbij ontbrak. Maar een dag later bliijkt die omissie in elk geval al gecorrigeerd. Daar zijn ook wij blij om, want juist één van de mensen achter dat initiatief, Peter Burger, verzorgt bij ons zowel een workshop als een lezing. En dat gaat echt niet alleen over het debunken van hoaxes en broodje-aap verhalen, maar vooral ook over de zoektechnieken die je kunt toepassen om het waarheidsgehalte van allerlei soorten feiten en berichten te controleren.