De 10de VOGIN-IP-lezing – een terugblik op de vorige negen (1)

Deel 1: De eerste twee jaar – 2013 – 2014


De allereerste aflevering – in 2013 – vond plaats in (Vlaams Cultuurhuis) De Brakke Grond aan de Nes in Amsterdam. Dat jaar waren er 165 deelnemers. Bij de vijf plenaire lezingen pasten die makkelijk in de grote Expozaal. Maar voor de zes in de ochtend gehouden workshops – twee van de acht die waren aangekondigd gingen niet door wegens te weinig belangstelling – was dat nogal passen en meten.
Zo gaf Arno Reuser zijn workshop “Veilig zoeken” in een zaaltje boven het café van de Brakke Grond, dat gewoon open was voor publiek. Het door de kieren doorklinkende luide gepraat van beneden was voor Arno, maar vooral ook voor de deelnemers nogal hinderlijk (en voelde niet zo veilig ….).

Eric Sieverts gaf zijn workshop “Semantisch zoeken” aan het eind van een doodlopend gangetje, waar wat stoelen en een beamer waren neergezet.
De Engelse zoekgoeroe Phil Bradley had het voor zijn workshop (“Advanced search techniques and alternative search engines”) beter getroffen, want hij had het stijlvolle antieke theaterzaaltje van de Brakke Grond tot zijn beschikking – bovenaan deze post zag je al een fisheye opname van dat zaaltje in lege toestand.
Henk van Ess (“Wat is waar of niet waar in Sociale Media?”) had met zijn vijftien deelnemers helemaal volop de ruimte in de grote Expozaal waar ‘s middags de plenaire lezingen werden gehouden.
Jeroen Bosman zat met zijn workshop “Zoeken naar Beeld En Geluid” in een leuk nogal verduisterd zaaltje, “de lounge”.

Marina Noordegraaf (“Onderzoeksdata”) zat in de keurige “groene zaal” in een verre uithoek van het ingewikkelde complex.

Bij de lezingen in de middag was nogmaals Phil Bradley present, nu met zijn lezing “The changing landscape of web search“.
Verder was onder meer Henk van Ess als spreker aanwezig met zijn presentatie “LET’S GET PERSONAL met Facebook Graph Search en Google Now”. In latere jaren zou hij nog meerdere keren present zijn.
Antal van den Bosch sprak over “Text mining: automatische en grootschalige analyse van entiteiten en gebeurtenissen in tekst“. Vorig jaar bij de negende editie van de VOGIN-IP-lezing verzorgde hij opnieuw een keynote.


Bijzonder was nog dat na afloop Eric Sieverts de (eerste) Zilveren VOGIN-speld opgeprikt kreeg. Onder (veel) meer vanwege het mede organiseren van deze dag.
 
 


 


Omdat De Brakke Grond in 2014 niet beschikbaar was, moesten we meteen al weer op zoek naar een ander onderkomen. Daarvoor kwamen we uiteindelijk vlak om de hoek terecht, bij De Industrieele Groote Club op de Dam.
Intussen was het aantal deelnemers gestegen naar 180 en zoveel pasten nu juist niet meer in de grootste daar beschikbare zaal, zodat de lezingen in de middag gestreamd moesten worden naar de Bibliotheek elders in het gebouw, waar de minder gelukkige deelnemers een zitplaats vonden.
Da ambiance in De Industrieele Groote Club was verder wel heel stijlvol en fotogeniek, zodat we hieronder wat meer foto’s uit ons archief hebben opgediept.

 
 
 

Voor de workshops was een veelheid aan kleinere en grotere ruimtes beschikbaar. Zo had Eric Sieverts de deelnemers aan zijn workshop “Semantisch zoeken” om een ronde tafel in de Dameszaal verzameld en stond zijn presentatiescherm bovenop een mooi antiek kastje.
 

Arno Reuser zat dit keer niet boven een lawaaiïg café, maar hij kon zijn workshop “Anoniem zoeken” in de fraaie Carel Willink-kamer geven.

Er waren ook grotere ruimtes, met uiteenlopende oorspronkelijke bestemmingen. Bianca Kramer stond bijvoorbeeld in de Bestuurskamer met haar workshop “Library mashups – nieuwe diensten creëren met Web2.0 tools”.

 

Joyce van Aalten gaf haar workshop “Informatie vindbaar maken met metadata en taxonomieën” tegenover een bar met een heleboel uitnodigend glaswerk in de Damzaal, met -uiteraard- uitzicht op de Dam.

 

En voor de volledigheid dan ook nog even Jeroen Bosman over het vinden van Open Access materiaal in de Herenzaal en Boyd Hendriks met zijn Kennismanagement Update in de Foeke Kuiperskamer.

 

En dan nog iets over twee sprekers uit het middag-programma. De Amerikaanse zoekexpert Marydee Ojala – ook redacteur en columniste van het blad “Online Searcher” – en Maarten de Rijke die een meer technisch aspect van zoekmachines belichtte.

Verder werd ook deze editie van de VOGIN-IP-lezing afgesloten met het uitreiken van een “speld”. Dit keer kreeg Peter Evers als tweede gelukkige de Zilveren VOGIN-speld opgeprikt voor zijn talloze verdiensten voor het vak, waarbij laatstelijk ook zijn inspanningen voor het organiseren van de VOGIN-IP-lezing.

One thought on “De 10de VOGIN-IP-lezing – een terugblik op de vorige negen (1)

  1. Pingback: De 10de VOGIN-IP-lezing – een terugblik op de vorige negen (2) | vogin-ip-lezing

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.