Wiki** toepassingen bij VOGIN-IP

Bij de VOGIN-IP-lezing van dit jaar is nogal wat aandacht voor zaken die met Wikipedia, Wikidata en Wikimedia van doen hebben.
Zo is er in de eerste plaats een lezing van Odin Essers over de manier waarop in het onderwijs informatievaardigheden – met Wikipedia als belangrijke bron – gecombineerd kunnen worden met het op Wikipedia publiceren van informatie uit lokale bronnen.
De workshops bieden nog meer keuze. Zo is er een vorig jaar heel goed beoordeelde, maar toen nog niet zo goed bezochte, workshop over gebruik van Wikidata als databron, om feitelijk gegevens aan te ontlenen of om er juist gegevens aan toe te voegen.
Je kunt 16 maart ook leren met SPARQL te werken. Dat is een algemene zoektaal voor linked open data bronnen. Dat hoeft niet direct voor alleen Wikimedia-gerelateerde zaken te zijn, maar Wikidata is wel een heel belangrijke (en zeer omvangrijke) bron om SPARQL zoekacties op los te laten.
In dit verband willen we dan ook nog even de workshop OpenRefine noemen. Dat is een ook weer algemener tool voor het bewerken en opschonen van datasets. En daarvoor geldt eveneens dat het heel nuttig in combinatie met Wikidata kan worden toegepast.

Wacht niet te lang met aanmelden voor deze en andere workshops. Het aantal plaatsen is beperkt en sommige workshops zullen 16 maart sowieso maar 1x gegeven worden.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.