VOGIN-IP gaat weer online


We kondigden het al eerder aan, dat na het succes van het online voorjaarsprogramma ook weer aan een najaarsprogramma gewerkt werd. Intussen is dat programma al voor een groot deel gerealiseerd.

Om te beginnen is er, in samenwerking met LexisNexis een workshop waarin je, aan de hand van hun zoekspecialist Marlies Segers, beter leert zoeken in het nieuws dat LexisNexis online aanbiedt. De (Nederlandse) verkiezingen van komend voorjaar worden daarbij als leidende casus gebruikt. Die workshop is al op 22 september, zodat het zaak is je snel aan te melden.

Ook is intussen een tweetal lezingen gepland. Anders dan bij de workshops, is daarbij geen limiet gesteld aan het maximum aantal deelnemers.

Op 25 september komt Laura Hollink van het Centrum voor Wiskunde en Informatica aan het woord. Zij houdt zich bij het CWI onder andere bezig met diverse aspecten van mens-machine interactie. Op basis van inzichten uit de cognitieve psychologie kijkt zij hoe knowledge graphs een rol kunnen spelen bij het verbeteren van de mens-machine interactie. Dit gezichtspunt is bij VOGIN-IP nog niet eerder aan de orde geweest.

Op 8 oktober is het virtuele podium voor Bianca Kramer. Zij zal een overzicht geven van huidige initiatieven op het gebied van twee soorten metadata: open citaties en open abstracts. De open infrastructuur waarvan die deel uitmaken dient transparant, toegankelijk en vrij van commerciële invloed te zijn. In een interactieve discussie zal Bianca een aantal voorbeelden verkennen van hoe deze metadata in de praktijk gebruikt kunnen worden, en welke voorwaarden daarvoor gelden.

En last but not least in deze opsomming – en op de kalender al eerder dan de lezing van Bianca – is er een workshop van Arno Reuser. Daarmee komen we tegemoet aan een in eerdere evaluaties vaak uitgesproken wens. Hij zal op de hem eigen wijze ingaan op de basisprincipes van goed gestructureerd zoeken, waarvoor Booleaanse methoden nog altijd de grondslag vormen. Wel basisprincipes, maar zeker geen basale workshop. Op 30 september is Arno daarmee aan de beurt.

Kijk vooral ook nog op de programmapagina. Daar vind je nog wat meer inhoudelijke details en kun je je voor elk van deze sessies aanmelden. De LexisNexis workshop zal via hun eigen webinar-tool gegeven worden. Voor de overige sessies wordt Zoom gebruikt.
Houd onze programmapagina ook verder regelmatig in de gaten, om te zien welke interessante aanvullingen er wellicht nog komen. Er zit nog wat in de pijplijn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.