VOGIN-IP online programma najaar

Door de coronacrisis hadden de live geplande lezingen en workshops uit het oorspronkelijke programma van de VOGIN-IP-lezing geen doorgang kunnen vinden. Als vervanging worden enkele workshops en lezingen online beschikbaar gesteld.
Het programma voor dit najaar vind je hieronder. Van de beide lezingen (van Laura Hollink en Bianca Kramer) zijn hier intussen videoregistraties beschikbaar.

 • Marlies Segers (LexisNexis)
 • workshop
  22 september
  De strijd om de lijsttrekkers in aanloop naar de verkiezingen van 2021
 • Laura Hollink
  (CWI)
 • lezing
  25 september
  How to make knowledge graphs work for humans?
 • Arno Reuser
 • workshop
  30 september
  Smart Queries for Smart Searching: online course in the best Boolean search techniques
 • Bianca Kramer
 • lezing
  8 oktober
  Metadata – bouwstenen van open wetenschap
 • Arno Reuser
 • workshop
  14 oktober
  Smart Queries for Smart Searching: online course in the best Boolean search techniques

  Van het programma dat voor de zomer is afgewerkt, zijn videoregistraties en achtergrondmateriaal bij de lezingen en workshops beschikbaar.


  Online workshop   “De strijd om de lijsttrekkers in aanloop naar de verkiezingen van 2021 – De waarde van onderzoek bij het nieuws doorzoeken, analyseren en presenteren”   door Marlies Segers
  [in samenwerking met LexisNexis]

  Dinsdag 22 september 2020,   14:00-15:30 uur.
  Wie zich aanmeldt, ontvangt via LexisNexis de gegevens voor online deelname. Maximaal 25 deelnemers is ondertussen vol geboekt.
  Bij overtekening kan een tweede datum vastgesteld worden.

  In 2021 zijn er weer verkiezingen en in de media verschijnen nu al diverse uitingen hierover. Als onderdeel van het online workshop programma van VOGIN-IP kijkt Marlies Segers, Customer success manager bij LexisNexis, naar die verschillende nieuwsbronnen. Wat zeggen deze over de aankomende verkiezingen en wat kun je hieruit opmaken? Aan wie besteden de kranten de meeste aandacht? Hebben de peilingen ook invloed op de hoeveelheid artikelen over die politieke partij? En in hoeverre beïnvloedt de actualiteit wie er lijsttrekker wordt?
  Met behulp van een (tijdelijk) persoonlijk account logt u in op de database van LexisNexis waar u samen met Marlies stapsgewijs de juiste zoekvragen opbouwt en met de resultaten probeert om het nieuws te analyseren. De workshop is bedoeld om daadwerkelijk aan de slag te gaan en meer inzage te krijgen in het voorbereiden en analyseren van grote hoeveelheden data.


  Online lezing   “How to make knowledge graphs work for humans?” door Laura Hollink (CWI)

  Vrijdag 25 september 2020,   11:00 – 12:00 uur via Zoom.

  We gebruiken inzichten uit de cognitieve psychologie om mens-machine interactie te verbeteren. We kijken daarbij vooral naar de “Basic Level Theorie.” Uit experimenten in de cognitieve psychologie is gebleken dat er een niveau van abstractie is in een hiërarchie van concepten waarop mensen taken sneller en beter uitvoeren dan op andere niveaus – het zogenaamde basic level. Onze stelling is dat mens-machine interactie zou verbeteren als applicaties zouden “weten” welke concepten de basic level concepten zijn. Wij hebben daarom een methode ontworpen om basic level concepten automatisch te identificeren. De methode kan op grote schaal toegepast worden, bijvoorbeeld op Knowledge Graphs.


  Online workshop   “Smart Queries for Smart Searching: online course in the best Boolean search techniques”   door Arno Reuser

  Woensdag 30 september 2020,   9:00-12:30 uur
  Deze workshop is volgeboekt. De herhaling op 14 oktober is ook volgeboekt.


  Online lezing   “Metadata – bouwstenen van open wetenschap”   door Bianca Kramer

  Donderdag 8 oktober 2020,   14:00 – 15:00 uur via Zoom.

  De bij de lezing gebruikte presentatie (slideshow) is te vinden op https://tinyurl.com/VOGINIP-metadata. Het kan nuttig zijn deze naast de lezing te openen, want hij bevat hyperlinks naar alle in de lezing genoemde systemen.

  Metadata (data over bv. publicaties en datasets) zijn een belangrijk onderdeel van de wetenschap – ze maken het mogelijk het ‘landschap’ van wetenschap in kaart te brengen, en daarmee resultaten vindbaar te maken en discussie over wetenschappelijke theorieën en observaties door de tijd te volgen. Een open infrastructuur is daarvoor van belang: transparant, toegankelijk voor mensen en machines, en vrij van invloed van commerciële belangen.
  Deze lezing zal een overzicht geven van huidige initiatieven op het gebied van twee soorten metadata: open citaties en open abstracts. In een interactieve discussie zal een aantal voorbeelden verkend worden van hoe deze metadata in de praktijk gebruikt kunnen worden, en welke voorwaarden daarvoor gelden. Er zal ook aandacht besteed worden aan de rol van uitgevers, en aan de rol van copyright en open access in de beschikbaarheid en (hergebruik) van citaties en abstracts.


  Online workshop “Smart Queries for Smart Searching: online course in the best Boolean search techniques” door Arno Reuser

  Woensdag 14 oktober 2020, 9:00-12:30 uur

  This three hour hands-on course goes well beyond what you usually find in similar courses on the Internet. The course in Boolean Logic for information professionals will discuss and demonstrate a systematic method of designing and building pretty exact Boolean queries that will return exactly what you want. In other words: smart queries for smart searching.
  The three Boolean operators will be discussed in detail with exactly how and when to use them as well as the many pitfalls and errors many professionals make when trying to compile productive queries. In addition, two other operators that are commonly used in information retrieval will be discussed along the same lines.
  The techniques used will be applicable in any search engine and any online database. There will be plenty of exercises for you to try, from basic to advanced to almost undoable. Exercises will be available on the training website for you to try at your own discretion.


  Het materiaal voor de workshop is Engelstalig. Als er geen anderstalige deelnemers zijn, zal de workshop wel in het Nederlands worden gegeven.
  Elke 45 minuten zal er een korte pauze zijn.
  Na twee maanden krijgen deelnemers een gratis follow-up voor Questions & Answers  Verder nog:


  Er is ook nog een (on)regelmatig aangevuld overzicht van online initiatieven van andere organisaties, die we op Twitter tegenkomen en die qua thema nauw aansluiten bij het profiel van de VOGIN-IP-lezing.