Speaker in the spotlight: David Graus

Afgelopen zomer is David Graus gepromoveerd op een proefschrift “Entities of interest : Discovery in digital traces“. Zoals die (onder)titel al aangeeft, heeft hij daarin onderzoek gedaan naar de sporen die we voortdurend op internet achterlaten. Hij ontwikkelde daartoe rekenmethodes om die grote hoeveelheden gegevens (echte “big data”) te analyseren en te exploreren teneinde daar betekenis in te ontdekken. En een van de doelen daarvan is om uiteindelijk op basis van gegevens uit het verleden, iemands toekomstige activiteiten te kunnen voorspellen. Resultaten uit het verleden moeten zo dus wel garantie voor de toekomst gaan bieden.

Onder de kop Deze promovendus weet alles over jouw online voetafdruk schreef het Amsterdamse universiteitsblad Folia over David’s promotie dat hij

“zich met name bewust geworden [is] van de voordelen van het achterlaten van digitale sporen. ‘Mensen zien het als iets negatiefs, maar nemen de positieve dingen voor lief. Het is een transactie. Een site als Google zou veel minder goed werken als het ons gedrag niet zou monitoren.’ “

Op dit soort onderwerpen – en de spanning die er natuurlijk wel is tussen dergelijke personalisatie en privacy – zal David ook ingaan in zijn lezing in het lezingentrack in de ochtend op 28 maart.

Intussen werkt David bij de FD Mediagroep, het bedrijf achter onder meer Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio. Ook daar werkt hij aan dit soort onderwerpen, zoals blijkt uit zijn recente artikel op de Company.info-blog over “Machine learning en voorspellende inzichten uit bedrijfsinformatie“.
Vorige week meldde David ook dat een artikel dat hij nog bij de UVA, samen met Daan Odijk en Maarten de Rijke geschreven had, eindelijk in JASIST gepubliceerd was: The birth of collective memories: Analyzing emerging entities in text streams.
En dat is in Open Access! 😉

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.