Digital forensics: zoeken, verifiëren en analyseren

Het optreden van Christiaan Triebert bij DWDD had de 11-jarige Manu vorig jaar gemotiveerd om Bellingcat-technieken te willen toepassen voor een werkstuk voor school. Dat betrof nader onderzoek naar het illegaal oogsten van haaienvinnen. De Bellingcat gemeenschap heeft hem daar zelf ook nog wel wat bij geholpen. Dat liep uit op een geslaagd werkstuk plus een bezoekje van Christiaan, zoals bovenstaande foto laat zien.

Zou je als informatiespecialist die technieken eigenlijk niet ook al moeten beheersen? In de praktijk misschien toch nog niet echt. Want wat Bellingcat doet, is een mengsel van meer technieken en competenties dan waar de informatieprofessional meestal mee te maken heeft gehad. Een mengsel van bronnenkennis, zoektechniek, verificatie- en analysetechnieken en een heleboel recherche-achtige slimheid. In de workshop van Christiaan op 28 maart komen fundamenten daarvan aan de orde. In twee uur natuurlijk niet zo veel als in de vijfdaagse cursus die Bellingcat daar in diverse landen zelf voor organiseert (met o.a. Henk van Ess en Christiaan als docenten).

En wil je nu al testen of je die workshop van Christiaan nog nodig hebt, of dat je dit misschien toch al goed kunt? Er zijn allerlei online quizzen via Twitter waarin foto’s of video’s geanalyseerd moeten worden. Bellingcat heeft daar een mooi lijstje van: https://www.bellingcat.com/resources/2017/11/13/daily-verification-quizzes/
Zo is er elke dag van de week wel eentje:

  • #MondayQuiz: Julia Bayer (Deutsche Welle)
  • #TuesdayQuiz: Lars Wienand (Funke)
  • #WednesdayQuiz: Tilman Wagner (Deutsche Welle)
  • #ThursdayQuiz: Christiaan Triebert (Bellingcat)
  • #FridayQuiz: Marco Bereth (ZDF), Philipp Dudek (FVW), Fiete Stegers (NDR).

En als hulpmiddel hierbij kun je in elk geval gebruik maken van het overzicht van Bellingcat’s Digital Forensics Tools – A List of Open Source Verification and Investigation Tools and Methods.
Maar het is natuurlijk veel leuker om van Christiaan zelf te leren hoe je een foto of video relateert aan een locatie op Google Maps (of een andere bron voor satellietbeelden) en hoe je bepaalt wanneer die opname gemaakt is. Je zult dan wel wat simpeler voorbeelden krijgen dan meteen het lokaliseren van een foto van een vrachtauto met een Buk-raket of een video van de liquidatie van IS-strijders door een militieleider in Libië.

[Voor deze workshop is nog een aantal plaatsen beschikbaar, vooral in de ochtend]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.