Lezingen 2020

vogin-ip-klein Sprekers bij de
VOGIN-IP-lezing
19 maart 2020

In verband met de crisis rond het Coronavirus is het hele programma afgelast.
.
Christiaan Triebert /Plenaire keynote/
Visual Investigations en “The Cockpit Tapes”
Laura Hollink ..
Dennis Agusi Hoe Philips content beter vindbaar maakt met een taxonomie
Andreas Blumauer Deep Text Analytics based on Knowledge Graphs
Jelle van Haaster 21ste eeuw vs. Overheid
Bianca Kramer Citaties – bouwstenen van open wetenschap
Jerry Vermanen Hoe vind je data die niet gevonden wil worden?
Hilde van Zeeland Schrijven en refereren: taaldata als hulp!

Sprekers

 
Christiaan Triebert
Christiaan Triebert is een verslaggever in het Visual Investigations team van The New York Times.
Voordat hij in 2019 bij The Times kwam, werkte Christiaan als senior onderzoeker en trainer bij onderzoekscollectief Bellingcat. Voor het trainen van journalisten in het vinden, verifiëren en analyseren van openbaar beschikbare digitale informatie, werkte hij in diverse landen in Azië, het Midden-Oosten, Europa en Latijns Amerika. In 2017 won hij de European Press Prize Innovation Award voor zijn reconstructie uit gelekte Whatsapp berichten en informatie op sociale media van de mislukte militaire coup in Turkije.
Christiaan begon zijn journalistieke loopbaan als freelance (foto)journalist. Hij rapporteerde uit Oekraïne en Irak. In de loop van de tijd concentreerde zijn werk zich op internationale misdaad en conflict analyse. Hij publiceerde in diverse media, zoals Al Jazeera Media Institute, Daily Beast en Foreign Policy. Voor Airwars deed hij onderzoek naar burgerslachtoffers die in Irak en Syrië vielen bij luchtaanvallen van de door de VS geleide coalitie.
Christiaan behaalde een bachelor internationale betrekkingen en filosofie aan de Universiteit Groningen en een master “conflict, security and development” bij King’s College London.
| web | web | twitter | li | DWDD | NYT |
 
Keynote:
“Visual Investigations en “The Cockpit Tapes””

Hoe combineert het Visual Investigations team van The New York Times traditionele verslaggeving met open bronnen onderzoek? Deze keynote zal een kijkje in de keuken geven aan de hand van de “Cockpit Tapes”, een uniek inzicht in de Russische luchtmacht in Syrië die onder meer laten zien dat ze vier ziekenhuizen binnen 12 uur bombardeerde.
[zie ook deze blogpost en deze]
.
Laura Hollink
Laura Hollink is onderzoeker bij het Centrum Wiskunde & Informatica. Zij is in 2006 gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam op het gebruik van Semantic Web technieken voor het zoeken naar beeldmateriaal. Sindsdien werkt zij aan de combinatie van formele kennismodellen met statistische analyse van het gebruik van data. Kennismodellen worden, bijvoorbeeld, gebruikt in zoekmachines; denk aan de thesaurus van een bibliotheek of de ‘Knowledge Graph’ van Google. Door de logica van deze formele modellen te combineren met de rijke variatie en dynamiek die we zien in het gebruik van data, proberen we zowel de kennismodellen als de zoekmachines te verbeteren. Laura’s onderzoek heeft geresulteerd in interdisciplinaire samenwerkingen met de Koninklijke Bibliotheek, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Yahoo!, met historici, taalwetenschappers, communicatiewetenchappers en politicologen.
[CWI Information Access Group – video]
| web | web | twitter | li | video | slides | scholar |
.
Lezing: “How to make knowledge graphs work for humans?”

[Last minute vervanging voor oorspronkelijke keynote door Dawn Anderson, die in verband met Corona had aangegeven niet uit Engeland te zullen overkomen]

dennis177
Dennis Agusi
Dennis Agusi is Director Communication Channels bij Philips en vanuit die hoedanigheid verantwoordelijk voor zowel interne als externe communicatiekanalen. Dennis begon in 2010 bij Philips en heeft sindsdien meerdere communicatiekanalen binnen Philips geïntroduceerd. Zo was hij verantwoordelijk voor de gefaseerde transitie naar één nieuw global intranet voor de medewerkers van het concern.
| dwg | twitter | li | slides |

Lezing: “Hoe Philips content beter vindbaar maakt met een taxonomie”
Dennis neemt jullie erin mee hoe de Philips Communicatie Taxonomie zich de afgelopen jaren ontwikkelde tot de sleutel in het vindbaar maken van content op diverse communicatiekanalen. Met één overkoepelende taxonomie, beheerd in een dedicated tool en omringd met juiste governance en processen, wordt content van onder andere het intranet, SharePoint sites, Global News Center en binnenkort het Digital Asset Management systeem toegankelijk gemaakt. Dennis vertelt waarom Philips besloot een taxonomie in te zetten, hoe deze taxonomie uitgroeide tot de taxonomie zoals die er nu staat en wat de belangrijkste succesfactoren daarin zijn geweest. Ook zullen de verschillende toepassingen op de diverse kanalen de revue passeren.
[zie ook deze presentatie en dit artikel]


Andreas Blumauer
Andreas Blumauer has a master’s in Business Informatics and is passionate about Knowledge Graphs, Semantic Technologies, and Machine Learning. He founded the Semantic Web Company 15 years ago and since then the company has helped over 100 companies use Semantic Web-based methods and techniques. Their Semantic AI platform, PoolParty Semantic Suite, is one of the leading technologies in graph and metadata management, text mining, and advanced data analytics.
Customers are Fortune 500 companies looking for better ways to establish collaborative workflows and new data strategies that solve all the problems related to data silos, data quality, information retrieval, and data integration.
Andreas is confident that knowledge graphs have the potential to change not just organizations, but the world, because they are capable of nothing more than connecting data, knowledge, and people so we can provide answers to small, large, and even global problems.
| blog | web | li | youtube | video | slides |

Lezing: “Deep Text Analytics based on Knowledge Graphs” //via teleconnectie//
Automatic annotation and classification of texts are often performed using machine learning techniques, statistical methods, controlled vocabularies and ontologies (e.g. SKOS), or comprehensive knowledge graphs such as DBpedia or Wikidata.
All these methods have advantages and disadvantages as discussed and summarized in this presentation. But what if all these methods are combined? What new possibilities for text analysis arise from this, and how does this influence the governance model underlying the knowledge modeling process?

 
Jelle van Haaster
Jelle van Haaster (‘89) is militair, academicus en softwarespecialist. Tussen 2008 en 2012 rondde hij de militaire opleiding tot officier af, samen met de bachelor Krijgswetenschappen. In 2013 studeerde hij Public International Law en won hij de René Olthuisprijs voor zijn bachelorscriptie over datamining op sociale media. Van 2013 tot 2019 deed hij promotieonderzoek aan de Faculteit Militaire Wetenschappen en de Universiteit van Amsterdam. Naast zijn promotieonderzoek deed hij andere projecten zoals het integreren van digitale capaciteiten in Mali, het bouwen van apps voor Defensie en een levensreddende app voor de VN. In 2018 werd hij uitgeroepen tot Ambtenaar van het Jaar. Op 5 juli 2019 promoveerde hij op een onderzoek naar het nut van militaire cyberoperaties.
| web | boek | twitter | li | sem.scholar | NRC |
 
Lezing: “21ste eeuw vs. Overheid”
De maatschappij verandert snel. Waar een smartphone in 1998 nog gezien werd als “een mobiele telefoon? Wat moet ik daar nu mee?!” zijn we nu 22 jaar verder en is het een integraal deel van ons leven. De exponentiële acceptatie en adaptatie van technologie zoals smartphones en internet verandert een aantal cruciale onderdelen van onze samenleving.
Oorlogvoering is één van die onderdelen. Waarom zou je in de 21e eeuw nog fysiek naar een conflictgebied gaan als je iedereen over de hele wereld kunt bereiken zonder fysiek naar die persoon of groep toe te gaan? In deze presentatie gaat Jelle in op de veranderende maatschappij onder druk van digitale technologieën en de impact daarvan op de rol van de overheid en op de aard van conflicten in de 21e eeuw.
[Zie ook dit interview in NRC]
 
Bianca Kramer
Vakspecialist (Bio)Medische Wetenschappen bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Onderzoekt en bepleit Open science – van metadata tot cultuurverandering. Mede-initiatiefnemer van het project “Innovations in Scholarly Communication”. Co-auteur van rapporten over publicatieculturen voor de VSNU en over Open Access en Plan S voor cOAlition S. Docent bij VOGIN en GO-opleidingen.
| uu | web | twitter | orcid | scholar |

Lezing: “Citaties – bouwstenen van open wetenschap”
Citaties zijn een belangrijk onderdeel van de wetenschap – ze maken het mogelijk claims te verifieren, discussie over wetenschappelijke theorieen en observaties door de tijd te volgen, en het ‘landschap’ van wetenschap in kaart te brengen. Een open infrastructuur voor citaties is daarvoor van belang: transparant, toegankelijk voor mensen en machines, en vrij van invloed van commerciële belangen.
Deze lezing zal een overzicht geven van huidige initiatieven op het gebied van open citaties. In een interactieve discussie met het publiek zal een aantal voorbeelden verkend worden van hoe open citaties in de praktijk gebruikt kunnen worden, en welke voorwaarden daarvoor gelden. Er zal ook aandacht besteed worden aan de rol van uitgevers, en aan de vraag of citaties, als feitelijke informatie, vrij zijn van copyright of niet.

 
Jerry Vermanen
Jerry Vermanen werkt als datajournalist bij de datajournalistieke onderzoekswebsite Pointer (KRO-NCRV). Hij ontmaskerde directeuren die miljonair zijn geworden van zorggeld, confronteerde downloaders van kinderporno met data en slimme zoektechnieken, en werkte samen met Bellingcat en Lighthouse Reports om Nederlandse wapens in conflictgebieden te ontdekken. Daarnaast schreef hij samen met Andrew Dasselaar het Handboek Internetresearch & Datajournalistiek.
| web | twitter | blog | nieuwsbrief | boek |
 
Lezing: “Hoe vind je data die niet gevonden wil worden?”
Je zoekt datasets voor je volgende briljante project, maar waar je ook zoekt: nergens vind je wat je nodig hebt. Datajournalist Jerry Vermanen (Pointer, KRO-NCRV) deelt een aantal van zijn tips en truuks om data te vinden die niet gevonden wil worden. Heb je al een persoonlijke alarmeringsdienst opgezet voor specifieke datasets? Of wil je weten hoe je het verwerken van data kunt crowdsourcen? Na deze lezing kun je dat geplande onderzoeksproject toch nog afronden.
 
Hilde van Zeeland
Hilde van Zeeland is toegepast taalkundige en werkzaam bij Writefull, een bedrijf dat software ontwikkelt die wetenschappers ondersteunt betere teksten te schrijven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van taalmodellen die zijn getraind op miljoenen wetenschappelijke artikelen. Hiervoor was Hilde werkzaam bij de bibliotheek van Wageningen Universiteit en Research.
| blog | scholar | li | ORCID |

Lezing: “Schrijven en refereren: taaldata als hulp!”
Het schrijven van een wetenschappelijke tekst kan een hele uitdaging zijn. Voor de inhoud zorgen is één aspect, maar zodra die er ligt, volgt het schrijfproces. Twijfels over grammatica en woordgebruik dienen zich aan, vooral als we niet in onze moedertaal schrijven. Dit is eigenlijk jammer en misschien zelfs onnodig, want we hebben bergen taaldata die ons kunnen helpen. In deze lezing leg ik uit hoe we bij Writefull gebruik maken van miljoenen teksten om mensen te helpen met academisch schrijven. Ik ga in op corpustaalkunde en taalmodellen. Die laatste helpen niet alleen bij het onderdeel taalcorrectie, maar geven ook aan wanneer de auteur een referentie zou moeten toevoegen aan een zin. Ook kan een auteur in dat corpus opzoeken hoe bepaalde woorden of zinsdelen meestal worden gebruikt. Zo benutten we taaldata voor verschillende aspecten van het schrijfproces.

[Last minute vervanging voor de lezing van Edgar Meij, die in verband met Corona van zijn werkgever geen toestemming meer kreeg naar Nederland te reizen]

 
vogin-ip-klein