Dawn Anderson’s keynote:     BERT, NLP, IR & SEO

Ook de tweede #voginip keynote is vastgelegd. Dawn Anderson is in onze kringen misschien wat minder bekend, maar bij SEO-congressen is zij een veelgevraagd spreker, omdat zij de link weet te leggen tussen SEO en moderne information retrieval technieken. En daarmee dus ook tussen SEO en ons vakgebied. De titel van de presentatie die ze 26 november bij Search Solutions 2019 in Londen gaf, illustreert dat al aardig.

In dat kader heeft ze zich de laatste tijd ook verdiept in BERT, de nieuwe deep learning techniek voor betere natuurlijke taalverwerking – de niet-neurolinguistische NLP …..
In een eerdere post schreven we al al dat BERT zowel door Google als door Bing wordt toegepast. De omschrijving waar het acroniem BERT van afkomstig is, Bidirectional Encoder Representations from Transformers, blijft voor niet-informatici natuurlijk nogal mysterieus. Maar ook zonder daarvan de betekenis te begrijpen, is het zinvol om te weten dat de toepassing van BERT leidt tot een opmerkelijke verbetering van de relevantie van zoekresultaten. Vooral voor Bing wordt zo’n verbetering vaak gemeld. BERT maakt namelijk dat zoekmachines veel beter de betekenis van tekst “begrijpen”, zowel in zoekvragen als in gevonden webresultaten.

Wellicht dat Dawn zich wat extra tot deze nieuwe techniek aangetrokken voelt, omdat haar eigen bedrijf BERTey heet. En of dat bedrijf dan weer naar haar hond vernoemd is of omgekeerd, laten we hier maar even in het midden …..

Hoe dan ook, behalve bovenstaande presentatie bij PubCon, heeft Dawn begin november voor SearchEngineLand ook een lange bijdrage – voor niet-informatici – over BERT en NLP geschreven: A deep dive into BERT: How BERT launched a rocket into natural language understanding. Die vooraf dus maar even lezen.

One thought on “Dawn Anderson’s keynote:     BERT, NLP, IR & SEO

  1. Pingback: Het programma – de lezingen | vogin-ip-lezing

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.