Een workshop?

Het workshop-programma voor 11 mei krijgt al aardig vorm. Het belooft ook flink afwisselend te worden (al blijft die afwisseling voor individuele deelnemers natuurlijk maar beperkt zichtbaar, want je kunt nu eenmaal niet meer dan twee workshops volgen). Die afwisseling uit zich ook in het feit dat we enerzijds een paar “gouwe ouwe” in de herhaling gezet hebben, maar er anderzijds ook een paar helemaal nieuwe workshops zijn, waarvan zowel de onderwerpen als de docenten nieuw zijn.

Die gouwe ouwe zijn de workshops van Ewoud Sanders (hoe je slimmer zoekt in Delpher), van Alexander Pleijter (hoe je factchecker wordt) en van Guus van den Brekel en Robin Ottjes (hoe je aan full-text artikelen komt). Omdat die workshops in het verleden steeds weer volgeboekt waren, verwachten we daar ook nu weer voldoende belangstellenden mee te trekken. Daar komt bij dat de workshop van Guus en Robin dit keer echt maar 1x gegeven zal worden, omdat zij zelf dit keer ook eindelijk wel eens wat van de rest van het programma willen volgen.

Helemaal nieuw is een workshop over Linked Open Data door een team van Triply dat zo’n workshop ook jaarlijks verzorgt voor het Platform Linked Data Nederland (PLDN). Nieuw in ons programma is ook de workshop van Sandra Fauconnier die deelnemers laat kennismaken met een open source data-opschoon tool OpenRefine. Het noemt zichzelf “a powerful tool for working with messy data“. Ook wie nog niet zo “technisch” is, kan in de workshop van Kristina Hettne kennis maken met eenvoudig zelf te programmeren tools, gebaseerd op het bekende “Librarycarpentry” concept, een soort “low- of no-coding” initiatief uit de biibliotheekwereld. Een vierde nieuw gezicht is Max Kemman die deelnemers wegwijs zal maken in methoden voor het analyseren van grote hoeveelheden tekstuele informatie.

En dan zijn er nog wat tussengevallen. Joyce van Aalten is al heel wat jaren actief bij VOGIN-IP, maar dit keer zal haar workshop gaan over het bouwen en gebruiken van knowledge graphs. Erik Elgersma komt weliswaar voor de tweede keer met zijn workshop over het opzetten van een informatieafdeling. maar is daarmee in onze ogen nog geen gouwe ouwe geworden.

Word je op basis hiervan al zo enthousiast dat je je meteen al zou willen aanmelden? Dan zul je toch nog even moeten wachten. Want dit lijstje is nog maar voorlopig; we zijn nog in onderhandeling met een paar meer workshopdocenten. Zodra meer bekend wordt, zal dat bijgewerkt worden op deze overzichtspagina. En ook de rest van het programma – de lezingen – willen we al verder klaar hebben voor we de inschrijving echt starten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.