Factchecker Brecht Castel komt 11 mei naar VOGIN-IP

Factchecking is al lang een thema bij de VOGIN-IP-lezing. Zo verzorgt Alexander Pleijter al een paar jaar een goedbezochte (en altijd goed beoordeelde) workshop “Zo wordt je factchecker”.
Dit jaar is er daarnaast ook een lezing, waarvoor we het in het buitenland zoeken. Brecht Castel, journalist/factchecker bij het Belgische Knack, metheeft ook een eigen OSINT YouTube-kanaal, komt ons bijpraten vanuit zijn ruime ervaring met het toepassen van factchecking-technieken.

Nu op dit moment een eindeloze stroom nepnieuws over Oekraïne internet overspoelt, benadrukt Brecht nog maar weer eens dat OSINT en burgerjournalistiek goede middelen zijn om fake nieuws door te prikken. Maar dan nog blijft de vraag welke doorprikkers betrouwbaar zijn. Ook persoonlijk zullen we moeten weten hoe we hun feiten zelf nog weer kunnen checken. Natuurlijk hoopt iedereen dat 11 mei de oorlog in Oekraïne intussen voorbij zal zijn – wellicht een vrome wens – maar ook daarna zal er altijd weer ander nieuws zijn dat je met de kritische blik van Brecht op waarde moet blijven schatten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.