Pulitzer-prijs voor Christiaan’s New York Times team


Gisteren was een bijzondere dag voor het Visual Investigations Team van Christiaan Triebert. Samen met nog een paar andere groepen bij de New York Times, kregen zij de prestigieuze Pulitzer-prijs toegekend. De prijs in de categorie waarin zij bekroond werden, wordt jaarlijks toegekend aan Amerikaanse nieuwsorganisaties – to honor the best of American journalism, adhering to the highest journalistic principles. In hun geval was dat voor hun onderzoeken naar en hun verhalen over Russische “shadow warfare” in het Midden-Oosten en Afrika. [Zie ook dit Volkskrant-artikel over de bekroning].
visual investigationsHet onderwerp waarover Christiaan’s keynote op 19 maart zou gaan, vormt hier een belangrijk onderdeel van. Dat is het opmerkelijke relaas van de analyse van cockpit-gesprekken van de piloten van Russische bommenwerpers. Door tijdsynchronisatie tussen de opgedoken geluidsopnamen van die gesprekken en de door omstanders ter plekke gemaakte video-opnamen van bombardementen van Syrische ziekenhuizen, konden de door de piloten uitgesproken codewoorden gecorreleerd worden met individuele bombardementen. Eerdere schreven we daar al een blogpost over.

Gelukkig komt er intussen een herkansing om dit verhaal alsnog rechtstreeks uit Christiaan’s mond te horen. Op 26 mei verzorgt hij voor ons namelijk een online sessie met zijn keynote lezing. Zie daarvoor ons programma met alle online sessies die voor de komende tijd gepland zijn, inclusief aanmeldmogelijkheden.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.