Hoezo een knowledge graph?

Dat inhoudelijke ontsluiting nuttig is om informatie makkelijker vindbaar te maken voor klanten of voor andere geïnteresseerden, dat weet elke IP’er wel. Dat je daarvoor een taxonomie of een thesaurus kunt gebruiken is niets nieuws. Met een Knowledge Graph ligt dat nog wat anders. Vaak wordt zoiets nog gezien als het speeltje van Google, waarmee ze proberen concrete antwoorden op onze zoekvragen te geven. En eigenlijk ook een beetje als een tech-hype.
Toch zijn er steeds meer organisaties die hun eigen Enterprise Knowledge Graph ontwikkelen, omdat ze daar allerlei voordelen in zien. En die voordelen variëren van betere toegankelijkheid van hun informatie tot het krijgen van beter overzicht over hun eigen producten en de onderlinge relaties daartussen. Het is dus niet voor niets dat in ons programma zowel een lezing als een workshop aan dit onderwerp gewijd zijn.

In de workshop van Joyce van Aalten en Daphne Shinn leer je niet alleen hoe een Knowledge Graph werkt, maar ook hoe je er zelf een maakt – hands-on. Heel praktisch gericht dus.
In de lezing van Paula Kassenaar gaat het er vooral om hoe bij Zalando zo’n Knowledge Graph gebruikt wordt. Zowel ten behoeve van de klanten, zodat die makkelijker de producten kunnen vinden waar ze in geïnteresseerd zijn, als ten behoeve van het bedrijf zelf, om alle informatie over haar producten bij de hand te hebben. En uiteraard komt ook aan de orde hoe ze dat bij Zalando hebben aangepakt en hoe daar de graph wordt onderhouden.
Deze twee invalshoeken kun je ook nog combineren door ‘s ochtends de lezingen te bezoeken en ‘s middags naar die workshop te gaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.