De eerste twee sprekers

De eerste twee sprekers voor het middagprogramma van de VOGIN-IP-lezing zijn bekend. Dat zijn Marydee Ojala en Maarten de Rijke.
Aanvulling: intussen vindt u HIER al alle vijf sprekers!

Marydee2Marydee Ojala verzorgt onze keynote (en ze zal in de ochtend ook een workshop verzorgen – daarover later meer). Zij is onder meer hoofdredacteur van het vakblad Online Searcher dat vorig jaar is ontstaan uit het samengaan van de bekende bladen Online en Searcher Magazine. Daarin verzorgt ze de inleidende column [zie het november/december-nummer] en ook schrijft ze al vele jaren een vaste column over business research, “The Dollar Sign”. Nog wat meer gegevens zoals die onder haar column staan:
She contributes feature articles and news stories to Information Today, EContent, Computers in Libraries, Intranets, CyberSkeptic’s Guide to the Internet, Business Information Review, and Information Today’s NewsBreaks. A long-time observer of the information industry, she speaks frequently at conferences, such as WebSearch University, Internet Librarian, Online Information (London, UK), Internet Librarian International, and national library meetings outside the U.S.
In haar lezing zal ze ingaan op recente ontwikkelingen in het zoeklandschap, zowel bij webzoekmachines als bij aanbieders van betaalde zoeksystemen.

mdr2Maarten de Rijke, hoogleraar bij de UvA, is de tweede spreker. Hij is daar hoofd van de Information and Language Processing Systems Group, onderdeel van het Intelligent Systems Lab Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich onder andere op intelligente retrievalsystemen, analyse van sociale media en andere big-data corpora en semantische zoeksystemen.
In een interview naar aanleiding van de Snowden-onthullingen, vorig najaar in de NRC, werd hem gevraagd hoe de NSA bruikbare informatie kan halen uit die enorme hoeveelheden verzamelde data. Wat de NSA daarmee doet, verschilt volgens De Rijke niet veel van wat Google met de inhoud van webpagina’s doet. Alleen is het voor de NSA veel moeilijker om te bepalen naar welke patronen ze moeten zoeken, dan voor Google. Google kan uit analyses van miljoenen clicks afleiden wat gebruikers goede resultaten vinden en zo zijn algoritmes verbeteren. Maar de NSA heeft weinig voorbeeldpatronen van aanslagen waaruit ze zouden kunnen leren …
In zijn lezing zal Maarten de Rijke daarom ingaan op de principes van zelflerende zoekmachines, die “autonoom” steeds slimmer worden.

One thought on “De eerste twee sprekers

  1. Pingback: Antoine Isaac over semantische technieken in Europeana | vogin-ip-lezing

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.