Eerste spreker heeft toegezegd

De eerste spreker voor VOGIN-IP-2021 heeft intussen al weer toegezegd.  Jelle van Haaster is niet een helemaal nieuwe naam, want voor vorig jaar stond hij ook al op ons programma. Dit is wat we toen schreven over hem en over zijn toen geplande lezing:

Jelle van Haaster (‘89) is militair, academicus en softwarespecialist. Tussen 2008 en 2012 rondde hij de militaire opleiding tot officier af, samen met de bachelor Krijgswetenschappen. In 2013 studeerde hij Public International Law en won hij de René Olthuisprijs voor zijn bachelorscriptie over datamining op sociale media. Van 2013 tot 2019 deed hij promotieonderzoek aan de Faculteit Militaire Wetenschappen en de Universiteit van Amsterdam. Naast zijn promotieonderzoek deed hij andere projecten zoals het integreren van digitale capaciteiten in Mali, het bouwen van apps voor Defensie en een levensreddende app voor de VN. In 2018 werd hij uitgeroepen tot Ambtenaar van het Jaar. Op 5 juli 2019 promoveerde hij op een onderzoek naar het nut van militaire cyberoperaties.
21ste eeuw vs. Overheid
De maatschappij verandert snel. Waar een smartphone in 1998 nog gezien werd als “een mobiele telefoon? Wat moet ik daar nu mee?!” zijn we nu 22 jaar verder en is het een integraal deel van ons leven. De exponentiële acceptatie en adaptatie van technologie zoals smartphones en internet verandert een aantal cruciale onderdelen van onze samenleving.
Oorlogvoering is één van die onderdelen. Waarom zou je in de 21e eeuw nog fysiek naar een conflictgebied gaan als je iedereen over de hele wereld kunt bereiken zonder fysiek naar die persoon of groep toe te gaan? In deze presentatie gaat Jelle in op de veranderende maatschappij onder druk van digitale technologieën en de impact daarvan op de rol van de overheid en op de aard van conflicten in de 21e eeuw.

We verwezen toen ook al naar dit en dit artikel over hem die in NRC waren verschenen.

Voor Van Haaster maakt het niet uit of de definitieve datum voor zijn lezing uiteindelijk 30 september of 21 oktober wordt. Maar sowieso hopen we onze definitieve datumkeuze zeer binnenkort bekend te kunnen maken.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.