VOSviewer: visualisatie van wetenschappelijke netwerken


De wetenschap is bij uitstek een terrein van verbanden en relaties. Relaties tussen auteurs, verbanden tussen onderwerpen, links tussen publicaties, connecties tussen instituten en relaties tussen al dit soort entiteiten onderling. Informatie daarover is al heel lang digitaal beschikbaar en, met de toegenomen populariteit van open access, ook in toenemende mate vrij toegankelijk.
Het in kaart brengen van die verbanden is iets wat je niet meer handmatig moet willen doen. Bij CWTS, Centre for Science and Technology Studies, een onderzoeksinstituut van de Universiteit Leiden, is daar een fraai softwarepakket voor ontwikkeld: VOSviewer.
Gezien de achtergrond van CWTS is VOSviewer primair toegesneden op de analyse van bibliometrische netwerken, maar in feite kan die software ook gebruikt worden om andere soorten netwerken te exploreren en visualiseren. En het goede nieuws is ook nog dat je VOSviewer gratis online kunt gebruiken. Geen wonder dat er over de hele wereld gebruik van gemaakt wordt. Publicaties die de makers over het pakket schreven, hebben dan ook al vele duizenden bibliografische citaties opgeleverd. Dat heeft hoofdontwikkelaar Nees Jan van Eck al een formidabele H-index van 40 bezorgd.

Voor wie wat praktijkervaring wil opdoen met VOSviewer, geeft Nees Jan van Eck op 19 maart op de VOGIN-IP-lezing een workshop over gebruik en mogelijkheden van het pakket.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.