De Leidse nepnieuwsonderzoeker Peter Burger heeft samen met een Belgische collega, Maarten Schenk, onderzoek gedaan naar een Macedonisch nepnieuwsnetwerk. Op de eigen website Nieuwscheckers zijn de resultaten van dat onderzoek gerapporteerd, maar ook nos.nl heeft er uitgebreid aandacht aan besteed. Van Macedonische tieners was al eerder bekend dat ze tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen via allerlei nepsites fakenieuwsberichten (her)verspreidden om daar door advertentie-inkomsten dik geld aan te verdienen. Ditmaal gaat het om een familie- en vriendenkring van meer middelbare leeftijd die ditzelfde verdienmodel exploiteerde. Volgens Peter Burger wordt de kern gevormd door twee mannen die een baan bij het Macedonische leger hebben (of hadden) en dit er als aardige bijverdienste bijdoen, met medewerking van wat familie en kennissen. Ook hier gaat het om berichten die van elders gekopieerd worden, zodat hun beperkte actieve kennis van het Engels geen probleem vormt. Via Facebook en Twitter hebben ze een bereik van meer dan 7 miljoen reacties, comments, shares en retweets gegenereerd. Dit ondanks de – kennelijk nog niet erg doeltreffende – maatregelen die Facebook en Twitter intussen genomen hebben om de verspreiding van nepnieuws te beperken. Op grond hiervan concludeert Peter Burger’s collega Alexander Pleijter dan ook dat de internetgiganten schromelijk tekortschieten om haatzaaiend nepnieuws te weren.
Een uitgebreid rapport van het onderzoek van Peter Burger en Maarten Schenk, met meer cijfers, is ook op Nieuwscheckers te vinden.
Peter Burger of Alexander Pleijter (ze moeten zelf nog beslissen wie van beide) zal 21 maart op de VOGIN-IP-lezing ook een workshop “Factchecking” verzorgen.