Tripels

Op het plaatje hierboven zie je zes tripels. Maar slechts eentje daarvan komt op de VOGIN-IP-lezing aan de orde. Je mag zelf raden welke.
Over die ene soort tripels kun je dan wel op twee momenten iets te horen krijgen. In de beschrijving van de workshop van Martijn van der Kaaij worden die tripels expliciet genoemd. Het zijn de fundamentele beweringen waarmee dingen aan hun feitelijke eigenschappen worden gekoppeld. Zoals de bewering hierboven dat Karmeliet een Tripel is (maar dan van het andere soort). Martijn zal in zijn workshop vooral voorbeelden uit de erfgoedsector gebruiken om deze basisonderdelen van het semantisch web duidelijk te maken.
Dergelijke feitelijke beweringen in de vorm van tripels zijn ook de basis van Wikidata. Daarover komt Maarten Dammers namens Wikimedia NL een lezing geven. Wikidata is een enorm reservoir van feitelijke gegevens. Op dit moment zitten er meer dan 50 miljoen items in en nog wel wat meer tripels waarmee eigenschappen aan die items gekoppeld worden (zoals dat Karmeliet een Tripel is). Niet alleen ten behoeve van Wikipedia-lemma’s, maar ook voor ieder ander systeem kan daar via internet kennis aan ontleend worden. Hopelijk zal Maarten ook nog op de SPARQL-queries ingaan, waarmee je gericht gegevens kunt opvragen uit open systemen, zoals Wikidata, die data als tripels beschikbaar stellen. [Zie ook dit nieuwe artikel hierover: Bielefeldt, A., Gonsior, J., & Krötzsch, M. (2018). Practical Linked Data Access via SPARQL: The Case of Wikidata.]
Het is overigens goed je te realiseren dat Wikidata niet voor niets WIKIdata heet: iedereen kan er in principe gestructureerd gegevens aan toevoegen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.