Het bonnetje van Teeven vinden

CC ben_osteen - Flickr
Dat onvindbare bonnetje van Teeven, hadden ze dat wel kunnen vinden met een krachtige enterprise search engine? Als je alle informatie doorzoekbaar maakt, dan kun je ook alles vinden…. Toch?
Met enterprise search – het zoeken binnen de bedrijfsmuren – werkt dat helaas niet zo. Of een zoekmachine goed of slecht is, hangt af van een heleboel factoren. Sluit de zoekmachine wel aan bij de verschillende soorten gebruikers en hun zoekgedrag? Is alle content wel geïndexeerd of is juist te veel informatie doorzoekbaar gemaakt?

Hoe weet je hoe goed of slecht je zoekmachine is? Zoals in zo veel gevallen geldt: “meten is weten”. En dat is precies waar Joyce van Aalten het in haar workshop over gaat hebben. Aan de hand van praktijkvoorbeelden, waaronder de SharePoint zoekmachine, vertelt Joyce hoe belangrijk het is om inzicht te hebben in je typen gebruikers, bespreekt ze beschikbare evaluatietechnieken en waarschuwt ze voor mogelijke valkuilen. Bovendien licht ze een tipje van de sluier op, hoe je minder goede zoekresultaten kunt verbeteren.

Marten Oosting, voorzitter van het parlementair onderzoek naar de Teevendeal, is alvast van harte uitgenodigd om samen met ons te ontdekken hoe het kan dat bonnetjes onvindbaar kunnen worden. Alvast een kleine hint: wat je niet door de zoekmachine laat indexeren, kun je ook niet met een klik op de search-knop vinden.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.