Het ochtendprogramma van de VOGIN-IP-lezing biedt weer keuze uit acht workshops.
Hoe verhouden die zich tot het reguliere cursusaanbod van GO-opleidingen en VOGIN die ook in deze dag participeren?
Hieronder een klein overzicht.
De workshop van Marydee Ojala wordt uiteraard echt maar eenmalig gegeven. Soortgelijke workshops geeft ze ook wel op congressen als Internet Librarian (in Londen of in de VS) en Computers in Libraries, maar daarvoor moet je altijd naar het buitenland en daar horen ze ook altijd tot het apart te boeken voorprogramma van die congressen.
Joyce van Aalten geeft bij GO-opleidingen een paar één- en tweedaagse cursussen over het werken met thesauri en taxonomieën, over werken met Sharepoint en over de combinatie daarvan. Bij ons kunt u dus in één dagdeel even komen “proeven”, voordat u besluit die volledige cursussen te gaan volgen.
Arno Reuser heeft zich onder meer gespecialiseerd in veilig zoeken. Daarover verzorgt hij bij GO-opleidingen een uitgebreide versie – een volle dag – met hands-on oefeningen. Hier een wat kortere versie met iets meer focus op anonimiteit bij het zoeken. Overigens organiseert Arno op persoonlijke titel zelf ook nog cursussen over diverse aspecten van zoeken.
De workshop van Bianca Kramer is helemaal gloednieuw. Het daarin behandelde zal in iets gecomprimeerde vorm ook terugkomen als onderdeel in de eerstkomende VOGIN-cursus (13-21 mei). Maar daarnaast komt er – mede afhankelijk van uw reacties – misschien ook nog wel een aparte dagvullende versie van – bij VOGIN of bij GO-opleidingen.
Wouter Gerritsma is bij de Universiteit in Wageningen actief met cursussen voor onderzoekers en promovendi, waarbij ook de alternatieve bibliometrische meetmethoden niet uit de weg worden gegaan. Vandaar de Altmetrics workshop waarmee hij bijdraagt aan de VOGIN-IP-lezing. Maar ook in de VOGIN-cursus besteedt hij daar – zij het in wat verkorte vorm – aandacht aan.
De workshop van Jeroen Bosman over zoeken naar Open Access materiaal is – net als die van Bianca – helemaal nieuw. Met de plotseling sterk toegenomen aandacht voor Open Access, blijkt deze workshop nu al een publiekstrekker te zijn. Of er in de VOGIN-cursus meer dan impliciet aandacht aan besteed gaat worden en of dit onderwerp ook uitgroeit tot een masterclass van een hele dag bij GO-opleidingen moet de toekomst nog leren.
Boyd Hendriks behandelt al jarenlang allerlei aspecten van kennismanagement, zowel in de VOGIN-cursus als elders. In de hier gegeven workshop van drie uur komt ook de rol ter sprake die sociale media daarbij kunnen spelen. Overigens organiseert hij in eigen beheer ook regelmatig allerlei trainingen.
De workshop van Eric Sieverts over Semantisch zoeken is weer een onderwerp dat u ook dagvullend bij GO-opleidingen kunt volgen. Daarnaast zit daar trouwens ook nog een cursus Introductie Semantisch Web van een andere docent in het programma. Bij in-company-versies van de VOGIN-cursus wordt op verzoek soms ook een tot één uur ingekorte introductie over Semantisch zoeken verzorgd.
De VOGIN-IP-lezing
VOGIN en InformatieProfessional bieden een programma vol van
de nieuwste informatie en inzichten rond zoeken en vinden.
Een update en hernieuwde kennismaking voor oud-VOGINcursisten.
Een verdieping en update voor lezers van InformatieProfessional.
Voor iedereen een vervolg op de succesvolle IP-lezingen uit vroeger jaren.