Aanmelden voor keynote door Elisabeth Bik

Speciaal aanbod

Omdat op 16 maart in de theaterzaal van de OBA nog wat plaatsen vrij zijn en we graag zo veel mogelijk mensen getuige willen laten zijn van de keynote van Elisabeth Bik, hebben we dit jaar als speciaal aanbod de mogelijkheid om alleen deze keynote bij te wonen. Je kunt je hiervoor aanmelden door dit aanmeldformulier in te vullen.
[Uiteraard kun je je ook nog aanmelden voor het complete programma van de hele dag]

Inschrijfgeld €50   (inclusief afsluitende borrel, met aanwezigheid van de spreker)
Programma  
15:50 – 16:15 ontvangst en registratie
16:15 – 17:00 keynote:   Elisabeth Bik –
The Dark Side of Science: Misconduct in Biomedical Research
17:00 – 18:30 borrel en netwerken
Plaats van handeling:
pin Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), Oosterdokskade 143, 1011DL Amsterdam
(10 minuten lopen vanaf Amsterdam Centraal Station)
Lezing en registratie: “OBA-Theater” op de 7de etage.

Hieronder wat meer achtergrondinformatie.

 

Plagiaat, vervalsing, fabuleren of honest mistake

Het is een bekende kreet in de wetenschap: publish or perish. Naast kwaliteit is het aantal wetenschappelijke publicaties belangrijk voor de carrière van een wetenschapper. Dus hard werken aan je onderzoek, en hopen dat een goed aangeschreven tijdschrift je artikelen accepteert. Maar verleiding tot frauderen loert om de hoek en een vergissing is snel gemaakt. Het opsporen van fraude en gesjoemel met gegevens is tijdrovend en lastig. Kunstmatige intelligentie en ChatGPT maken het bovendien makkelijker om te frauderen. Een kleine groep mensen blijft de strijd met dit soort fraude aangaan. Een vooraanstaand exponent daarvan verzorgt een keynote op de VOGIN-IP-lezing.
Elisabeth Bik is een Nederlandse microbioloog die al heel lang in de VS werkt. De laatste jaren heeft zij internationale bekendheid gekregen door haar onvermoeibare inzet bij het detecteren van frauduleuze praktijken van wetenschappers bij het publiceren van hun onderzoeks­resultaten. Het begon voor haar toen ze in Google Scholar een mooie zin vond uit een artikel van haar, maar niet in haar eigen artikel. Voor Bik was dit het begin van een carrière van speuren en najagen van aan elkaar geplakte zinnen en omgedraaide of gedupliceerde plaatjes. Uit dergelijk gesjoemel met plaatjes trekken auteurs soms verregaande ongerechtvaardigde conclusies. Dit is een heel andere soort “fakenews” en “factchecking” dan tot nu toe in het programma van de VOGIN-IP-lezing aan bod gekomen was. En vaak met nog verdergaande consequenties. Op basis van Bik’s bevindingen hebben uitgevers al bijna 1000 artikelen moeten terugtrekken en bijna evenzoveel gecorrigeerde versies moeten publiceren. Maar ook voor haar zelf zitten er soms – minder leuke – consequenties aan vast: veel aandacht kreeg bijvoorbeeld een aanklacht wegens “Intimidatie, afpersing en chantage” door een “getroffen” wetenschapper. Overigens kreeg ze daarop wel massale steunbetuiging van andere “echte” wetenschappers.

Ook in andere kranten dan NRC werd al geregeld aandacht besteed aan haar manier van onderzoek, zoals onder (veel) meer in Trouw, Volkskrant, Nederlands Dagblad, De Morgen, VRTnws, Guardian, The New York Times en The New Yorker.