Eerste keynote: Elisabeth Bik

Tot ons genoegen kunnen we de eerste keynote spreker voor 16 maart aankondigen.
Elisabeth Bik is een Nederlandse microbioloog die al heel lang in Amerika werkt. De laatste jaren heeft zij internationale bekendheid gekregen door haar onvermoeibare inzet bij het detecteren van frauduleuze praktijken van wetenschappers bij het publiceren van hun onderzoeksresultaten. Dat kan bijvoorbeeld de vorm aannemen van gesjoemel met plaatjes waaruit auteurs soms vergaande ongerechtvaardigde conclusies trekken. Dit is een heel andere soort “fakenews” en “factchecking” dan tot nu toe in ons programma aan bod gekomen is. En ook met verdergaande consequenties: op basis van haar bevindingen hebben uitgevers al bijna 1000 artikelen moeten terugtrekken en bijna evenzoveel gecorrigeerde versies moeten publiceren. Maar ook voor haar zelf zitten er soms – minder leuke – consequenties aan: veel aandacht kreeg een aanklacht voor “Intimidatie, afpersing en chantage” door een “getroffen” wetenschapper. Overigens kreeg ze daarop massale steunbetuiging van andere “echte” wetenschappers.

Ook in andere kranten dan NRC werd al geregeld aandacht besteed aan haar manier van onderzoek, zoals in onder meer Trouw, Volkskrant, De Morgen, Guardian, The New York Times en The New Yorker.

We zijn bijzonder verheugd dat Elisabeth Bik nu bij ons over haar ervaringen en technieken komt vertellen.

Nog even een geruststelling voor wie zich bekommert om de CO2 emissies van ons congres. Het is niet alleen voor een praatje van 40 minuten bij ons dat Elisabeth Bik uit Californië komt overvliegen; ze combineert dat met diverse andere verplichtingen in Europa.

One thought on “Eerste keynote: Elisabeth Bik

  1. Pingback: Het programma vordert snel | vogin-ip-lezing

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.