Vorige week bij VOGIN-IP, morgen bij De Taalstaat


Bij de VOGIN-IP-lezing vorige week verzorgde Ewoud Sanders tweemaal zijn populaire workshop “Slimmer zoeken in Delpher”. Deze week kwam het bericht dat hem de prestigieuze Groenman Taalprijs is toegekend. Morgen is Ewoud daarom te gast bij het programma De Taalstaat op Radio 1 (11:00 – 13:00 uur), waarin juryvoorzitter Hans Heestermans hem de prijs zal overhandigen.

Ewoud krijgt de prijs toegekend voor de taalrubriek WoordHoek waarvan hij tussen 2000 en 2020 in NRC meer dan duizend afleveringen verzorgde. Sinds vorig jaar wordt deze rubriek gecontinueerd op de website van het Instituut voor de Nederlandse taal. Met deze rubriek, waarin hij vooral op de herkomst van woorden en uitdrukkingen inging, wist hij volgens de jury van de Groenman Taalprijs de lezers van de rubriek „liefde voor en kennis van de Nederlandse taal” bij te brengen. Hoewel in zijn workshop bij ons de nadruk natuurlijk op slimmer zoeken lag, zal daarbij ook vast wel iets van die liefde voor de taal zijn overgebracht. Bovendien heeft zoeken sowieso een heel “talige” dimensie.

Foto’s: Eef Evers

Ewoud is met deze toekenning in goed gezelschap. Eerder werd de prijs onder meer al uitgereikt aan Paul Witteman, Frits Spits, Kees van Kooten, Adriaan van Dis en Tom Lanoye.

Als VOGIN-IP-team feliciteren we Ewoud van harte met deze prijs.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.