Machiavelliprijs voor Bellingcat

De Machiavelliprijs 2019 is toegekend aan onderzoekscollectief Bellingcat. Deze Nederlandse prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor “een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie”.
Volgens het juryrapport krijgt Bellingcat de prijs vanwege

“zijn vernieuwende wijze van onderzoeksjournalistiek die keer op keer zorgt voor baanbrekende onthullingen”.

Het rapport verklaart verder:

“Bellingcat heeft diepgravende onderzoeksjournalistiek een stevige kwaliteitsimpuls gegeven in een tijdperk waarin we steeds meer ‘fake news’ zien. Deze innovatie is een schoolvoorbeeld voor zowel traditionele media als voor journalisten in opleiding. Waar traditionele media vaak huiverig zijn om hun kennis en aanpak te delen, moedigt Bellingcat dit juist aan. Dat Bellingcat zijn kennis verspreidt, verdient alle lof.”

Deze prijs straalt natuurlijk vooral af op Bellingcat-oprichter Eliot Higgins, vorig jaar nog keynote spreker bij de VOGIN-IP-lezing. Eliot zal op 12 februari de prijs in Den Haag in Perscentrum Nieuwspoort in ontvangst nemen.
Hoewel de keynote spreker van dit jaar, Christiaan Triebert intussen niet meer voor Bellingcat werkzaam is, maar voor de New York Times, straalt deze prijs natuurlijk ook nog wel een beetje op hem af.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.