Op de komende VOGIN-IP-lezing dit keer geen workshop van Arno Reuser, en hij geeft ook al geen lezing. Op 19 maart heeft hij helaas al andere verplichtingen. Dat krijg je wanneer je OSINT-goeroe wordt. Maar gelukkig draagt hij, net als voorgaande jaren, nog wel bij aan de totstandkoming van ons programma voor die dag.
Daarom besteden we in deze blog dan maar wat extra aandacht aan hem. En vooral aan de presentatie die hij 30 oktober heeft gegeven op Infosecurity.nl, een vakbeurs en congres over (o.a.) IT-security. De website van Computable besteedt uitgebreid aandacht aan die lezing. Nou klinkt het ook wel uitdagend als je beweert dat mensen beter direct kunnen stoppen met het gebruik van Google. Ook al was dat zeker niet het enige en het belangrijkste dat Arno over OSINT te berde bracht, zo’n opmerking is voor een journalist natuurlijk wel een lekkere binnenkomer. Overigens zal onderstaande quote uit het Computable-verslag voor echte informatiespecialisten en OSINT-experts (en hopelijk ook voor vaste VOGIN-IP-bezoekers) niet zo heel opzienbarend meer zijn.
“Volgens de voormalige MIVD-medewerker kunnen bedrijven en organisaties het meeste profijt hebben van hun inlichtingenwerk als ze commerciële databronnen zoals bijvoorbeeld LexisNexis (digitaal doorzoekbare mediabronnen zoals kranten en magazines) koppelen aan de info van conventionele bibliotheken en informatie die online ook buiten het world wide web beschikbaar is. ‘Dan heb je een fantastische informatiepositie.’
Maar voor een willekeurige lezer van Computable of voor bezoekers aan dat congres sloeg deze boodschap van Arno waarschijnlijk wel in. Naast de hier weergegeven overwegingen van Arno, zijn er overigens nog wel meer argumenten om niet (alleen) op Google te vertrouwen als je professioneel naar informatie op zoek bent. In een latere blogpost zullen we daar nog wel even op terugkomen.
Om de video te bekijken die Computable over Arno heeft gemaakt, hoef je overigens niet noodzakelijkerwijs via de Computable-site, want ze hebben die ook op Youtube gezet. En daardoor is hij ook hieronder rechtstreeks te bekijken en te beluisteren.
Pingback: Do not use Google | vogin-ip-lezing