Nep, fake en facts

In de NRC van gisteren stond een lang interview met Peter Burger, specialist in broodje-aap verhalen en factchecking bij de Universiteit Leiden (en 2 jaar geleden ook al spreker op onze VOGIN-IP-lezing). Daarin waarschuwde hij tegen al te vergaande maatregelen tegen nepnieuws. Hoewel hij de verspreiding van desinformatie zeker niet wil bagatelliseren, denkt hij dat politici nu te makkelijk roepen dat maatregelen genomen moeten worden. „We weten niet precies hoeveel invloed deze desinformatie heeft, maar waarschijnlijk is die beperkt.” Harde bewijzen dat nepnieuws al veel kwaad gedaan heeft, zijn er volgens hem eigenlijk niet.
Peter’s Leidse collega Alexander Pleijter (in de hierboven afgebeelde tweet), had vorige week bij EenVandaag op TV ook al stelling genomen tegen de manier waarop een EU anti-nep-bureau tot een veroordeling was gekomen van een aantal publicaties van meer of minder serieuze Nederlandse media. In deze uitzending komt Alexander na ongeveer 3 minuten aan het woord.
Om te bepalen of nieuws nep en fake is, dienen natuurlijk de feiten gecheckt te worden. En daar zijn zowel Peter als Alexander specialist in. Samen begeleiden ze dan ook Nieuwscheckers, het factcheckproject waarin Leidse studenten journalistiek het waarheidsgehalte onderzoeken van allerlei nieuwsberichten – ook om Facebook bij te staan bij het bestrijden van nepnieuws.
Dergelijke waarheidscontrole moet natuurlijk niet alleen bij “nieuws” gebeuren, maar eigenlijk ook bij elk soort bericht waarmee je als informatieprofessional in je professie te maken krijgt. Vandaar dat Alexander Pleijter ook bij ons een workshop “Zo word je factchecker” verzorgt. Zowel in het ochtend- als in het middagprogramma is voor zijn workshop nog een aantal plaatsen beschikbaar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.