Sprekers in de Spotlights

Henk van Ess en Christiaan Triebert samen in het nieuws

Missile Launcher

This missile launcher was dumped in Cairo. Or was it? And when was it?

Op een heleboel websites kom je bovenstaande foto intussen tegen. Omdat het nieuws was dat vlakbij de luchthaven van Caïro deze losliggende raketwerper in een wegberm gevonden zou zijn. Maar nu ook omdat Henk van Ess deze week samen met een groep cursisten heeft uitgezocht hoe het precies zat met die raketwerper, met die foto en vooral met een al dan niet geantedateerd en al dan niet weer gewist filmpje dat de vinder ter plekke gemaakt zou hebben. Over de resultaten van dat onderzoek heeft Henk vervolgens uitgebreid gerapporteerd in zijn rubriek op Medium. En dat is weer op blogs en nieuwsdiensten op allerlei plekken op de wereld opgepikt.
Interessant is bovendien dat hij hiervoor nauw heeft samengewerkt met een andere #voginip-spreker, Bellingcat-lid Christiaan Triebert. Die wordt door Henk, klaarblijkelijk niet ten onrechte, aangeprezen als “the fastest geolocation tracker in the world“. Christiaan heeft namelijk uitgezocht waar en wanneer dat filmpje precies gemaakt is, door een uit die video gegenereerde panoramafoto te vergelijken met allerlei satellietbeelden (meer dan alleen op Google Maps). Onder andere ook door daarop de bouwactiviteiten van de gebouwen op de achtergrond in de tijd te volgen.

cairo
Mooiere reclame voor twee van onze sprekers kunnen we ons haast niet wensen. Niet dat we verwachten dat de lezers van het American Press Institute, van Sasapost, of van Middle East Eye op 9 maart ook meteen in groten getale naar de OBA zullen komen. Maar voor al die mensen die zich intussen voor deze dag hebben aangemeld – en dat zijn er al ongekend veel – is het natuurlijk leuk om daar uit de eerste hand wat meer te horen over de door Henk en Christiaan gebruikte onderzoekstechnieken.

@henkvaness: LAST UPDATE: Sunday Feb 26, 2017, added 5 new clues

Nog een update: Henk van Ess vertelt op 17 maart bij “Bureau Buitenland” van de VPRO op NPO-1 over deze zaak

PS: Er zijn overigens nog maar ongeveer 20 plaatsen te vergeven ….
.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.