Gisteren rapporteerde de Washington Post over de onzekerheid of het 7-jarige meisje Bana uit Aleppo dat over de situatie daar twitterde, wel werkelijk in Oost-Aleppo zat. Of dat hele twitter-account van Bana wellicht een hoax was. Een politiek beladen onderwerp, omdat sommige groepen er belang bij hadden het te doen voorkomen dat dit niet echt kon zijn. De Washington Post kwam tot de conclusie dat het wel echt was. Daarvoor baseerden ze zich vooral op het onderzoek dat het Bellingcat collectief naar deze zaak gedaan had.
Tot die positieve conclusie was Bellingcat vooral gekomen op basis van zorgvuldige analyse van beeldmateriaal – foto’s die bij de tweets zaten en video’s op Periscope. En vooral ook door mapping van die beelden met Google Maps.
En die geolocation techniek is ook precies een van de dingen waar Christiaan Triebert, een Nederlands lid van dat Bellingcat collectief, ons op 9 maart over komt vertellen. Hij laat dan wat meer zien van de diverse methoden die Bellingcat toepast, met gebruikmaking van open bronnen en vrij beschikbare tools. [Zie de outline van zijn lezing].