Hands-on (of anders in elk geval “heads-on”) is het devies bij de workshops die 26 maart op het programma staan.
- Greg Notess is niet alleen een van onze keynote speakers, maar verzorgt ook een workshop over “Advanced web searching”. Daarin wordt de geavanceerde zoeksyntax van verschillende zoekmachines uitgetest, beoordeeld op zijn werking en met elkaar vergeleken.
- Joyce van Aalten, bekend van haar cursussen over taxonomieën en het beter doorzoekbaar maken van Sharepoint-systemen, behandelt dit onderwerp ook bij ons. In haar workshop “Taxonomieën maken en toepassen in SharePoint 2013” leer je hoe dat werkt en krijg je en-passant ook het Sharepoint-jargon uitgelegd.
- Bianca Kramer en Jeroen Bosman hebben de laatste weken nogal (internationale) belangstelling getrokken met hun onderzoek naar nieuwe tools en diensten die de workflow van wetenschappers vereenvoudigen (en moderniseren). Dat vormt ook de basis van hun workshop “101 innovaties in de wetenschappelijke communicatie”.
- Arno Reuser, met zijn verleden van inlichtingendienstmedewerker, wil altijd weten of gevonden informatie wel correct is en afkomstig van de bron die het voorgeeft te zijn. Hij laat zijn deelnemers kennismaken met tools en methoden ter beantwoording van de vragen: “Goed of fout? Echt of vals? Juist of onjuist?”
- Marina Noordegraaf en Frank Huysmans hebben een workshop met de intrigerende titel “Eerste Hulp Bij Informatievrijheid – hoe informatievrij ben jij?” Daarin gaat het over de rol van de informatieprofessional op het gebied van onder meer intellectueel eigendom, privacy, overheidsspionage en ethiek.
- Ewoud Sanders is niet alleen de vaste “Taalhoek”-columnist van NRC-Handelsblad, maar door zijn historisch taalonderzoek, ook expert in zoeken in oud tekstmateriaal. In zijn workshop “Slimmer zoeken door negen miljoen oude krantenpagina’s” leert hij deelnemers de weg te vinden in de historische schatkamer die Delpher (KB) biedt.
- Boyd Hendriks hoor je vaak spreken over kennismanagement en zaken als competitive intelligence en ROI. In zijn workshop “Een duidelijke aanpak voor de inzet van Sociale Media” legt hij nu de link naar toepassing van sociale media, waarbij deelnemers leren hun eigen plan van aanpak daarvoor te maken.
- Eric Sieverts vraagt zich af hoe het zit met de concrete antwoorden die steeds meer zogenaamde semantische zoeksystemen (ook Google) geven. Deelnemers moeten voor hem uitzoeken of dat goede antwoorden zijn of dat je nog altijd beter naar echte informatie kunt zoeken, kortom: “Vertrouwen op semantische zoeksystemen of zelf aan het stuur”.
Meldt je tijdig aan, want voor de workshops geldt: “wie het eerst komt, het eerst maalt”.