De Club

Foto: Minke Wagenaar http://www.flickr.com/photos/minkewagenaar/3459127526/

IGC – clubgedeelte / foto: Minke Wagenaar, Flickr


De plek waar dit jaar de VOGIN-IP-lezing wordt gehouden biedt een wel heel stijlvolle ambiance. Gelukkig hoef je geen lid te worden van de toch wat elitair aandoende Industrieele Groote Club om delen van het gebouw voor activiteiten als de onze te kunnen afhuren. In de ochtend worden onze deelnemers zelfs met koffie in het clubgedeelte ontvangen. Die clubleden zelf zijn er op dat uur van de dag namelijk nog niet. Maar de rest van de dag is dat gedeelte voor buitenstaanders niet meer toegankelijk. Bijgaande foto’s kunnen u nu al vast een beetje in de sfeer brengen.
IGC - Dameszaal - http://www.igc.nl/UserFiles/Image/Dameszaal.jpg

IGC – Dameszaal

De hier afgebeelde Dameszaal is een ruimte waar een van de workshops zal worden gehouden – niet alleen voor dames overigens.

Mensen met wie we het over de Industrieele Groote Club hebben, denken vaak ten onrechte dat dat de plek was waarvandaan op 7 mei 1945 Wehrmachtsoldaten de feestende mensen op de Dam hebben beschoten. Maar dat was vanuit een ander gebouw, dat van de “Groote Club”, op de hoek van de Kalverstraat, naast het Paleis. Onze bijeenkomst is in het gebouw op de hoek van het Rokin. Nu is die verwarring gezien de huidige naam wel begrijpelijk. Oorspronkelijk was hier namelijk de “Industrieele Club” (zonder “Groote”) gevestigd. Pas na de oorlog zijn die twee clubs gefuseerd onder die gecombineerde naam. En is de Groote Club dus bij de Industrieele ingetrokken.
Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de Industrieele en het 225-jarig jubileum van de Groote Club heeft de IGC vorig jaar, nog geen half jaar na onze eigen KNVI, ook het predicaat “Koninklijke” ontvangen.

Overigens heeft ook dit gebouw wel enige historie uit de tweede wereldoorlog. Walraven van Hall, de “bankier van het verzet”, heeft naar verluidt ook in dit gebouw een werkkamer gehad.

IGC - foto: Minke Wagenaar, Flickr http://www.flickr.com/photos/minkewagenaar/3458313171/

IGC – Hal – foto: Minke Wagenaar, Flickr

De VOGIN-IP-lezing
VOGIN en InformatieProfessional bieden een programma vol van
de nieuwste informatie en inzichten rond zoeken en vinden.
Een update en hernieuwde kennismaking voor oud-VOGINcursisten.
Een verdieping en update voor lezers van InformatieProfessional.
Voor iedereen een vervolg op de succesvolle IP-lezingen uit vroeger jaren.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.